Beden Dili Eğitimi Nedir?

Bogaziçi Enstitüsü
2 min readSep 10, 2021

--

Beden Dili Eğitimi, kişinin beden dilini etkili ve doğru bir şekilde kullanmasını amaçlayan bir eğitim programıdır.

Beden Dili Eğitimi, eğitime katılan öğrencilerin beden dilini nasıl kullanacağını anlatır. Eğitim süresi boyunca bireyler kendini daha iyi ifade edip daha etkin bir iletişim kurmayı öğrenir. Eğitim sonunda ise öğrenciler beden dilini doğru kullanmayı öğrenme ve beden dili ile sözlü iletişimi uyum halinde kullanma bakımından kendilerini geliştirmiş olurlar. Ayrıca iş veya sosyal hayatta bunları uygulayabilir hale gelirler.

Beden Dili Nedir? Ne Anlama Gelİr?

Beden dili, bir bilgiyi veya anlatılmak istenen mesajı ifade etmek ve iletmek için fiziksel davranışların kullanıldığı iletişim şeklidir.

Sözsüz bir iletişim tekniği olan beden dili kişinin iletmek istediği mesajı ve gerçek duygularını isteyerek veya istemeyerek jest ve mimiklerle ortaya koyar, kişi hakkında genel bir izlenim yaratır. Beden dili kişinin gerçekte ne düşündüğünü anlamamıza yardımcı olur, kişi hakkında genel bir fikir sahibi olmamızı sağlar. Diğer bir deyişle beden dili kişinin psikolojik yansımasıdır.

Beden Dili Hareketlerİ Nelerdİr?

Beden dili hareketleri şunlardır:

Gülmek, gülümsemek

Göz teması, göz hareketleri

Kaş hareketleri

Saçlarla oynamak, saça dokunmak

Kulaklara ve buruna dokunmak

Sakal veya çene ile oynamak

Tırnak yemek

El veya parmak hareketleri

Baş, boyun veya omuz hareketleri

Kolları göğüs üstünde bağlamak

Bacak sallamak, bacak hareketleri

Vücut duruşu

Beden Dili Ne Kadar Etkili?

Sözlü iletişimden önce de var olan beden dili, karşımızdaki kişiye sözlerle iletmek istediğimizden önce bedenin ne dediğini anlatır. İletişimin büyük bir çoğunluğunu ses ve kelimeler değil, beden dili oluşturur. Kullandığımız jest ve mimikler ile duruş şeklimiz iletişimin en önemli parçasıdır. Sözlü iletişime başlamadan önce tokalaşmak, gülümsemek veya göz teması kurmak iletişimi başlatır. Kelimelerle kendimizi ifade edemediğimiz durumlarda da yine beden dili devreye girer ve iletişimin devam etmesini sağlar. Beden dili iletişimin başlamasını, devam ettirilmesini hatta bitirilmesini sağlayan ve sözlü iletişimi destekleyen en önemli unsurdur.

İletişimde Beden Dili ve Önemi

İletişimde beden dili ve önemi, en az sözlü iletişim kadar değer taşır. Vücut duruşu, jest ve mimiklerle yapacağımız hareketler kuracağımız sözlü iletişimin bir nevi öncüsüdür. Hem iş hem sosyal yaşantımıza etki eden beden dili, iletişimimizi olumlu veya olumsuz yönde etkiler. İletişimde göz teması kurmamak kişiye konuşmadan kaçındığımız yönünde mesaj iletirken, çok fazla dik bakmak ise sinirli olduğumuz şeklinde bir algı yaratabilir. Doğru göz teması iletişimin başlamasını ve gelişmesini sağlar. Mimikler ne kadar önemliyse, jest ve duruş da bir o kadar önemlidir. Bir sohbet veya iş mülakatı sırasında dik durmamak güvensizlik ve korkuyu gösterirken yayılarak oturmak ise önemsememe, fazla rahat olma gibi mesajlar iletir. Doğru vücut duruşu alıcıya doğru mesajları iletecektir. İkili ilişkilerde ve özel hayatta da bu durum geçerlidir. Gülümsemek, vücut yönü, mesafe, saçlarla oynama gibi jest ve mimikler kadınların beden dili hakkında; göz teması, saç veya sakala dokunma, duruş biçimi de erkeklerin beden dili hakkında bilgi verir.

Amerikalı yazar ve iletişim uzmanı olan Dale Carnegie’nin bu cümlesi beden dilinin önemini vurgular:

“Bir insanın hareketleri, sözlerinden daha yüksek sesle konuşur.”

--

--